آموزش

آشنایی با ساختار پوست

آناتومی پوست- آموزش تالگو

ساختار پوست 16 / 1 وزن بدن را تشکیل می دهد. این عضو بخش پوششی و محافظ بدن انسان است و نوعی سد دفاعی در مقابل عوامل بیماری زاست.
پوست نشان دهنده سلامت بدن می باشد مثالا در ناراحتی های روحی وبی خوابی ها ی طولانی مدت پوست خسته و کدر می شود. در کیست های تخمدانی پوست دچار آکنه می شود.
پوست طبیعی صورتی رنگ است و ضخامت آن به عواملی مانند جنس , سن و محیط زندگی بستگی دارد. همچنین ضخامت پوست قسمت های مختلف متفاوت است پوست دور چشم از همه جا نازک تر است. 0.3mm-0.7

اعمال اصلی پوست:

•محافظت از بدن در برابر صدمات خارجی و عوامل شیمیایی
•تنظیم درجه حرارت بدن از طریق گشاد و تنگ کردن عروق پوستی
•دفع سموم بدن از طریق عرق
•پوست محلی برای جذب مواد مراقبتی و دارویی است که در کارهای زیبایی بیشتر با این عمل سرو کار داریم.

مقاله نشانه های کم آبی پوست را نیز بخوانید

آناتومی پوست:
پوست از سه قسمت اصلی تشکیل شده است.
•اپیدرم
•درم
•هیپودرم

اپیدرم:
اپیدرم در کف دست و پا از همه ضخیم تر)حدود 1/5 mm ( و در پلک از همه جا نازک تر
است)حدود 0/05mm.
از 4 لایه تشکیل شده است از درون به بیرون:
•بازال یا پایه
•سنگفرشی یا خاردار
• دانه دار
• شاخی

لایه بازال

:یا پایه شامل یک ردیف سلول می باشد که منشاء اصلی سلولهای اپیدرم را تشکیل میدهد و از دو نوع سلول اصلی به نام های کراتینوسیت و ملانوسیت تشکیل شده است. کراتینوسیت ها سلولهای اصلی اپیدرم هستند. در لایه بازال تولید شده و به مرور زمان از اپیدرم به سطح می آیند, در نهایت به طبقه شاخی رسیده و از سطح پوست کنده می شوند. این فرآیند حدود 4- 3 هفته طول می کشد.

ملانوسیت ها:

محل تولید رنگدانه ملانین در پوست هستند. این سلولها دارای زوائد بلند بوده که بین سلولهای لایه های فوقانی کشیده شده اند، ملانین تولید شده در این سلول ها از طریق این زوائد به لایه های بالاتر راه پیدا میکنند. ملانین باعث جذب اشعه UV شده و مانند یک ضد آفتاب عمل کرده و مانع رسیدن اثرات زیانبار نور خورشید بر روی کراتینوسیت ها می شود.

لایه سنگفرشی یا خاردار: این لایه ضخیم ترین طبقه ی اپیدرم زنده است ) 12 – 5 ردیف سلول(. حاوی سلول های چند
ضلعی حاصل تقسیمات سلولی کراتینوسیت هاست.
لایه دانه دار: سلول های مسطح اند و در لایه های فوقانی اجزای حیاتی خود را از دست می دهند.
لایه شاخی: سطحی ترین لایه پوست است. این لایه سلول زنده ندارد و شامل سلول های مرده و کراتین است. حدود 4- 3 هفته زمان برای رسیدن سلول های کراتینوسیت تولید شده در لایه بازال، به این لایه و کنده شدن از سطح ، زمان لازم است. سلول ها پس از رسیدن به این لایه چسبندگی خود را از دست داده و پوسته ریزی ) Scaling ( ایجاد می شود.

برای اطلاعات بیشتر در باره لایه برداری، لایه بردار ملایم تالگو مشاهده کنید. همچنین لایه بردار بدن تالگو نیز در دسترس است.

درم: ضخامت درم از حدود 0/3mm در پلک تا حدود 3mm در ناحیه پشت متغییر است.
سلولهای فیبرو بلاست موجود در درم رشته ها و کلاژن و الاستین را می سازند. کلاژن اصلی ترین پروتئین ساختمان کل بدن است و 70 % وزن خشک پوست را تشکیل می دهد. رشته های کلاژن عامل اصلی استحکام پوست به حساب می آیند. برای ساخت کلاژن در پوست وجود ویتامین C و آهن ضروری است. آفتاب از عوامل موثر در تخریب کلاژن و بروز پیری است.

ضمائم پوستی در لایه درم پوست قرار دارند. این ضمائم شامل:
مو
هر تار مو به طور متوسط روزانه 0.37 میلی متر رشد می کند. فولیکول مو در زمان جنینی تشکیل می شود. در کف دست و پا و روی لب فولیکول مو دیده نمیشود.
•غدد سباسه
در سر و صورت بیشترین تعداد را دارند, البته تمامی قسمتهای بدن به جز کف دست و پا و روی لب دیده می شوند.غدد سباسه در ناحیه درم و در مجاورت مجرای مو قرار داشته و مجرای ترشحی آن به داخل فولیکول مو سر باز می کنند. این غدد مسئول ترشح یک ماده چرب موسوم به سبوم هستند. انسداد مجرای مو باعث تجمع سبوم و در نهایت بروز آکنه )جوش( می شود. سبوم مانند یک نرمکننده طبیعی برای عمل کرده، روی سطح اپیدرم را پوشانده و جلوی هدر رفتن آب را میگیرد.

•غدد عرق دو نوع هستند :
اکرین
آپوکرین

آکرین یا مروکرین : این غدد تقریبا در تمام نواحی بدن وجود دارد و از طریق مجاری عرق به سطح راه دارند و ترشحات غدد را که حاوی کلر, پتاسیم ,سدیم, اوره و بی کربنات است به سطح منتقل می کنند.
آپوکرین : در نواحی زیر بغل و ناحیه تناسلی قرار دارند و همانند غدد سباسه ترشحات خود را به مجرای مو می ریزند. ترشحات آنها به وسیله باکتری های تجزیه و تخمیر شده و بوی نامطبوع ایجاد می کنند.

هیپودرم چربی زیر جلدی
هیپودرم غالبا حاوی سلولهای چربی است. از دست رفتن چربی به علت رژیم غذایی سخت و یا طی روند پیری سبب تغییر شکل پوست و ایجاد چروک می گردد.

PH پوست
PH پوست اسیدی و در حدود 6- 4.5 است و دو خاصیت مهم دارد:
•جلوگیری از فعالیت تهاجمی میکروب ها، چون عمدتا در محیط قلیایی رخ می دهد.
•فراهم شدن محیط برای ترمیم سلول های پوستی

 

منابع:

وب مد

ان سی بی ای

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/picture-of-the-skin
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470464/

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *